Svijet
0

Izrael napao više ciljeva u pojasu Gaze

FENA
Zgrada palestinskog Ministarstva unutrašnjih poslova u Gazi
Zgrada palestinskog Ministarstva unutrašnjih poslova u Gazi
Izrael je u petak tokom noći avionima napao više ciljeva u pojasu Gaze u nastojanju da oslobodi otetog izraelskog vojnika, dok je egipatski list izvijestio da je vladajući Hamas dao uvjetni pristanak za njegovo oslobađanje, prenose agencije.

Izraelski ratni avioni u Gazi su između ostalog napali i zgradu u kojoj se nalazi ured palestinskog ministra unutarnjih poslova Saeeda Sayema u kojoj je nakon napada izbio požar.

Egipatski list Al-Ahram izvijestio je da je egipatski predsjednik Hosni Mubarak rekao da mu je Hamas, vladajuća palestinska stranka, rekla da je dala uvjetan pristanak za oslobađanje u nedjelju otetog izraelskog vojnika Gilada Shalita, javila je agencija Reuters.

Al-Ahram također izvještava da sporazum s Izraelom o predaji vojnika još nije postignut, a izraelski izvori nisu komentirali izvještaje o dogovoru. Izraelski dužnosnici izjavili su da nisu upoznati s ponudom kao i da nisu spremni pregovarati s militantima, ali su, izvijestila je agencija Associated Press, odgodili planiranu invaziju sjevernog dijela pojasa Gaze kako bi diplomatiji pružili još jednu priliku

Izrael, koji Hamas drži odgovornim za siguran povratak vojnika, u vojnoj akciji u pojasu Gaze uhapsio je više od 60 članova te islamske militantne skupine. Među 64 dužnosnika Hamasa zarobljena u izraelskoj akciji tokom noći je osmero ministara palestinske vlade te 22 zastupnika, rekla je glasnogovornica izraelske vojske, izvijestila je agencija DPA.

Glasnogovornica je rekla da dužnosnike ispituje sigurnosna služba Shin Bet. Oni neće biti kratko zadržani kako što je bio slučaj u ranijim privođenjima dužnosnika Hamasa jer im Izrael želi suditi za upletenosti u terorističke aktivnosti, rekla je agenciji DPA.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas snažno je osudio hapšenja i zatražio međunarodnu intervenciju kako bi se osiguralo njihovo oslobađanje. Azzam Ahmad, viši dužnosnik Abasove stranke Fatah, rekao je da su uhićenja "osakatila vladu" i ostavila "pravni vakuum" u područjima palestinske samouprave.

U New Yorku je Arapska liga zatražila od Vijeća sigurnosti da raspravi eskalaciju sukoba, pridruživši se sličnom pozivu iranskog ministra vanjskih poslova Manuchehra Mottakija, koji je zatražio od Jordana, Egipta i Organizacija islamskih zemalja da poduzmu mjere kako bi zaustavili izraelsku kampanju u pojasu Gaze, izvještava agencija DPA.

U zračnim napadima u petak u noći i rano ujutro na meti je bila i zgrada koju koristi organizacija Fatah predsjednika Abasa, dva logora za obuku, zgrade koje koristi Hamas te jedna radionica u kojoj je bilo pohranjeno oružje, izjavio je glasnogovornik izraelske vojske. U napadnutim ciljevima nije bilo ljudi, rekao je glasnogovornik, izvijestila je agencija Reuters.