Svijet
0

Izrael najavio nastavak indirektnih razgovora sa Sirijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indirektni mirovni pregovori između Izraela i Sirije trebali bi se nastaviti ove sedmice u Turskoj, saopćili su u ponedjeljak izraelski zvaničnici.

Zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni, izjavili su da se Izrael zalaže za direktne razgovore, ali da je nejasno kada će se desiti. Premijer Ehud Olmert suočava se sa sve širom korupcijskom istragom koja bi ga mogla prinuditi na ostavku.

"Očekujemo da izraelski tim uskoro bude u Turskoj", izjavio je Mark Regev, Olmertov portparol, javio je Reuters.

Regev je odbio pružiti konkretan datum, ali su visoki izraelski zvaničnici izjavili kako je planirano da se razgovori nastave ove sedmice.

Regev je odbio komentirati bilo kakve vremenske okvire za početak direktnih razgovora između izraelske i sirijske delegacije, ali je kazao: "Kada ti razgovori prerastu u direktne razgovore, to će biti znak značajnog napretka".

Sirijski i turski zvaničnici nisu imali nikakvog trenutnog komentara.

Izrael i Sirija saopćili su prošlog mjeseca da su pokrenuli indirektne mirovne razgovore uz posredovanje turskih zvaničnika, prve pregovore između dvije strane u osam godina.

Sirija želi da joj se potpuno vrati Golanska visoravan, koju je Izrael osvojio od Sirije u Bliskoistočnom ratu 1967.

Izrael tvrdi da svaki mirovni sporazum zavisi od sirijskog distanciranja od Irana i prekida veza s libanskim pokretom Hezbollah i palestinskom islamističkom grupom Hamas, koja je preuzela kontrolu nad pojasom Gaze prošlog juna.