Beč
0

Izrael na listi tema Vijeća guvernera IAEA-e

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), na zasjedanju, koje traje do kraja nedjelje, pored stalnih tema s kojima se bavi, raspravljaće i o tome da li Izrael posjeduje neprijavljeno nuklearno naoružanje.

Izrael je, na inicijativu islamskih zemalja, prvi put nakon 1991. godine dospio na dnevni red sjednice Vijeća guvernera IAEA.

"Sada je vreme za posvećivanje pravoj prijetnji", rekao je ambasador Irana pri IAEA-u Ali Asgar Soltanije i istakao da međunarodna zajednica mora djelovati, posebno imajući u vidu nedavni "zločin protiv ljudi u Gazi".

Devet turskih akivista ubijeno, kada su se prije osam dana izraelski mornarički komandosi spustili iz helikotepra na brod koji je u pojas Gaze prevozio 100 putnika.

"To kršenje međunarodnog prava, zajedno s nuklearnom sposobnosti zasigurno je veoma opasno po svijet", istakao je Soltanije.

Izrael do sada nije objavio da je nuklearna sila, iako eksperti smatraju da je sigurno da posjeduje nuklearno naoružanje.

Ambasador SAD-a pri IAEA-u Glyn Davies rekao je, međutim, da ne vidi niti jedan razlog da se ta organizacija bavi nuklearnim programom Izraela, pošto, za razliku od drugih, Tel Aviv nije prekršio obaveze prema IAEA-u.

Krajem maja je 189 država članica Sporazuma o zabrani širenja nuklearnog naoružanja na konferenciji u New Yorku pozvalo Izrael da potpiše pristupni dokument, čime bi se našao pod kontrolom IAEA.

Iako će Vijeće guvernera raspravljati o Izraelu može se očekivati da će se generalni direktor IAEA Yukiya Amano na Generalnoj skupštini te organizacije u septembru posvetiti zahtjevu za pristup međunarodnih inspektora izraelskim nuklearnim postrojenjima, prenose u utorak agencije.