Catherine Ashton
0

"Izrael mora da učini više na slabljenju blokade"

FENA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je u ponedjeljak, pred sastanak ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu, da Izrael mora da učini više na slobodnom protoku prometa robe u i iz pojasa Gaze.

"Moramo da vidimo da se više toga dešava na poboljšanju situacije u Gazi, posebno na omogućavanju izvoza, kako bi ekonomija u Gazi počela ponovo da napreduje. Ima mnogo toga što treba da se uradi", rekla je Ashton po dolasku na sastanak u Bruxelles.

Ashton će ministre obavjestiti o rezultatima svoje posjete Bliskom istoku prošle sedmice, kada se u Jerusalemu sastala s izraelskim zvaničnicima, a s predstavnicima palestinskih vlasti u Ramali na Zapadnoj obali, prenio je AP.

Iako je Izrael ublažio blokadu pojasa Gaze, smatra da bi omogućavanje slobodnog protoka ljudi i robe predstavljalo preveliki sigurnosni rizik.

Izraelska blokada usmjerena je na slabljenje Hamasa, islamističke grupe, čiji je cilj uništenje Izraela i koja odbija da preda izraelskog vojnika koji je zarobljen prije pet godina.

Ashton je poručila da vojnik Gilad Shalit mora da bude oslobođen, ukoliko se želi popravljanje odnosa između izrealskih i palestinskih lidera.