Human Rights Watch
2

Izrael krši ratne zakone u Gazi

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Izraelska vojska je zračnim napadom 18. novembra na jednu kuću u Gazi, u kojoj je ubijeno 12 Palestinaca, među kojima četvero djece, "prekršila ratne zakone", objavljeno je u petak u izvještaju nevladine organizacije Human Rights Watch

Napad je za vrijeme operacije "Stub odbrane " izvršen na kuću porodice Dallou, čijeg je 29-godišnjeg oca Mohamada Džamala el-Dallua izraelska vojska predstavila kao "teroristu".

U napadu je ubijen agent policijske jedinice Hamasovih vlasti, devet članova njegove porodice i dva susjeda, saopćio je HRW.

Stradanje porodice Dallou uzbudilo je međunarodnu javnost.

HRW izražava žaljenje što Izreal nije objavio informacije o porodici Dallou koje bi mogle poduprijeti njegove optužbe da je ova država direktno umiješana u ovaj "neprijateljski" čin.

Izraelska vojska je najprije saopćila da je gađala Hamasovog vojnog vođu Yena Rabiea. Jedan glasnogovornik je zatim izjavio agenciji AFP da je meta napada bio Mohamad Džamal el-Dallou, "poznati terorist". "Izraelska vojska nije pogriješila", insistirao je glasnogovornik.

HRW ističe da su izraelske snage upotrijebile "vrlo snažnu" bombu.

"Izrael mora da objasni razlog za bombardiranje ove kuće pune civila", ocijenio je Fred Abrahams, savejtnik nevladine organizacije koja je istraživala u Gazi.

Na pitanje koje je postavila agencija AFP, jedna izraelska vojna glasnogovornica je odgovorila u petak da su "kuću Dallouovih vojne obavještajne snage identificirale kao skrovište jednog visokog zvaničnika Hamasa koji je igrao važnu ulogu u uspostavljanju neophodnih infrastruktura za ispaljivanje raketa na izrelski teritorij".

"Žalimo što ima žrtava na obje strane, ali odgovornost leži na terorostičkim aktivnostima koje koriste civilno stanovništvo kao ljudski štit, služeći se civilnim zgradama kao skrovištima", izjavila je vojna glasnogovornica.

Izraelska vojska je obećala "potpuni odgovor" HRW-u "narednih dana ".