Svijet
17

Izrael kritikuje plan Švedske da prizna Palestinu

Anadolija
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Avigdor Lieberman (Foto: AFP)
Izrael je kritikovao izjave švedskog premijera Stefana Lofvena o priznavanju države Palestine.

U saopćenju se navodi da je izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman pozvao švedskog ambasadora na sastanak u ponedjeljak nakon što je premijer Lofven u petak objavio namjeru da prizna Palestinu. 

"Švedski premijer Lofven treba razumjeti kako nijedan vanjski igrač ne može zamijeniti direktne pregovore između dvije strane i rješenja koji će biti dio sveobuhvatnog sporazuma između Izraela i cijelog arapskog svijeta", kazao je Lieberman. 

U petak je novoizabrani premijer Lofven u obraćanju pred Parlamentom Švedske kazao kako će priznati Palestinu kao državu. Time bi Švedska bila prva država Evropske unije (EU) koja bi priznala tu državu. 

"Sukob između Izraela i Palestine može se riješiti samo između te dvije države, prema dogovoru i u skladu sa međunarodnim pravom", kazao je Lofven.  

"To rješenje zahtjeva uzajamno priznavanje i volju za miran suživot. Švedska će stoga priznati državu Palestinu", dodao je. 

Nekolicina evropskih zemalja uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku već su priznale Palestinu kao državu ali prije nego su ušle u članstvo EU. 

Krajem 2012. godine  Palestina je dobila status države nečlanice UN-a.

Sukob Izraela i Palestine datira još iz 1917. godine, a Izrael je tokom 1967. godine okupirao Istočni Jeruzalem i Zapadnu Obalu. 

Palestinci sa druge strane, zahtijevaju osnivanje nezavisne države u pojasu Gaze i Zapadne Obale.