Analitičari upozoravaju
0

Izrael kod svjetskih lidera lobira vojnu intervenciju u Iranu

Sarajevo-x.com
Vojna racija u iranskim nukelarnim postrojenjima bi izazvala nemire i prijetnju globalnom miru, smatra većina evropskih lidera koji se boje da bi Iran napao gasovode u slučaju da bude bilo kakvih vojnih intervencija.

''Vi ovdje pričate o stvaranju ogromnog ranjenog medvjeda, a posljedice još uvijek ne znate", rekao je Malcolm Chalmers, analitičar iz Velike Britanije, prenosi Reuters.

Slično mišljenje ima i bivši analitičar CIA-e, koji je savjetovao Obamu o politici u regionu, Bruce Riedel.

"Sabotaža i sankcije uspješno zaustavljaju Iran. Vojna intervencija bi iziritirala Iran, a ne bi puno postigla osim novog rata", rekao je Bruce Riedel

Nakon ratova u Afganistanu i Iraku i najnovijeg u Libiji, svijet je prezauzet da bi preduzeo još jedan skupi rat, dodaju analitičari.

Iduće sedmice će istraživačko tijelo za nuklearna naoružanja podnijeti izvještaj UN-u o iranskim nuklearnim planovima. Međunarodna agencija za atomsku energiju će detaljno izvijestiti svjetske lidere o iranskim planovima, dok Iran tvrdi da je njihov nuklearni program miroljubiv.

Mnogi iranski zvaničnici upozoravaju da je samo Izrael taj koji želi vojnu akciju u Iranu i kako su oni ti koji nameću taj dijalog Washingtonu. Ukoliko Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija prihvate, onda će sasvim sigurno vršiti pritisak i na ostale svjetske sile da se iranski nuklearni program zaustavi protiv njihove volje i to vojnim putem.

Obama je izjavio da se nada da će svjetski lideri u UN-u uvidjeti potrebu za dodatnim sankcijama protiv Irana i nuklearnog programa. Britanski zvaničnici su već najavili da su otvoreni po pitanju vojne intervencije u Iranu.

Mnogi analitičari se protive ovakvom planu, među njima je i Tarak Barkawi, koji predaje na Cambridgeu i ovom prilikom je rekao da je nevjerovatno da svjetske vođe raspravljaju o nečemu tako glupom, ali da misli da postoji vjerovatnoća da se to i desi.