Svijet
1

Izrael: Još dvije rakete ispaljene ka Tel Avivu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najmanje dvije rakete ispaljene su u četvrtak navečer na područje grada Tel Aviva nešto prije 19 sati, dan nakon što je izraelskom vazdušnom udaru ubijen komandir vojnog krila Hamasa Ahmed al Džabari, javili su izraelski mediji.

Povreda i štete nije bilo. Izraelski vojni portparol brigadni general Joav Mordehaj kazao je da rakete nisu udarile tlo. U nekim izvještajima se navodi da su pale u more.

Palestinski Islamski džihad je preuzeo odgovornost za napad.

Istovremeno su naglasili da je to prvi put da se prava sirena začula u Tel Avivu od Zaljevskog rata početkom 1990-tih godina.

Dva sata ranije sirena je aktivirana u Rišon Lecionu petnaestak kilometera od Tel Aviva. Raketa je pala na otvoreno područje i niko nije ranjen, niti je bilo štete.

Palestinski ekstremisti su inače još u srijedu saopćili da su ispalili na Tel Aviv udaljen 75 kilometara od pojas Gaze iransku raketu tipa fadžr-5, ali se odmah ispostavilo da to nije tačno. Brigade Izadin al Kasam, vojno krilo Hamasa pokušavale su da dokažu, uglavnom stanovnicima Gaze, da posjeduju sposobnost da ispale dugometne rakete, komantarisala je štampa u Izraelu.

Oni su u četvrtak i srijedu, prije nego što su rakete stvarno ispaljene na Tel Aviv, objavili video snimke koji navodno pokazuju kako se takve rakete ispaljuju prema najvećem gradu u Izraelu.

Bivša šefica izraelske diplomatije Cipi Livni izjavila je nakon što su u četvrtak ispaljene rakete da ekstremisti u Gazi pokrivaju praktično cijeli Izrael.