Hillary Clinton
0

"Izrael je suverena zemlja, sama donosi odluke"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AP)
Hillary Clinton (Foto: AP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u katarskom glavnom gradu Dohi da je "Izrael suverena zemlja i sama donosi odluke".

Ona je odgovarala na pitanje novinara Al Jazeere zašto bi arapske zemlje trebalo da slušaju njene kritike, kada SAD ne mogu čak ni da privole Izrael, svog dugotrajnog saveznika, da sklopi mir s Palestincima, prenosi Reuters.

"Željela bih da postoji način na koji bismo mogli reći mnogim zemljama šta bi trebalo da rade, jer ima mnogo zemalja koje rade stvari koje nisu u najboljem interesu njihovog sopstvenog naroda, njihovih susjeda i svijeta", kazala je Clinton.

Ona je istakla da Izrael ima razloga da bude oprezan.

"Često donosite odluke zasnovane na sopstvenom iskustvu i povijesti", kazala je precizirajući: "I kada su se Izrealci povukli iz Libana dobili su Hezbollah i 40.000 raketa i kada su se povukli iz Gaze dobili su Hamas i 20.000 raketa".

Clinton je također najavila da će SAD nastaviti da rade na postizanju odvojene države za Pelestince.

"Proveli smo mnogo vremena i nastavićemo da provodimo mnogo vremena kako bi izgradili povjerenje na obje strane kako bi mogle da se donose odluke koje će značiti kompromis", rekla je.

Clinton je nešto ranije pozvala arapske lidere da provedu ekonomske i poltičke reforme.

Također ih je pozvala da se pridruže SAD-u u postavljanju pitanja "šta možemo uraditi više da pomognemo palestinskom narodu da nastavi svoje napore na izgradnji države, što je veoma pozitivan razvoj događaja u posljednjih nekoliko godina".

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u međuvremenu je osudio SAD da ne ispunjavaju svoje obećanje o stvaranju palestinske države.

Rekao je i da će Palestinci pristati da se vrate mirovnim pregovorima s Izraelom samo ako SAD priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, prije nego što je Izrael osvojio pojas Gaze, Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, prenijeli su izraelski mediji.