Ehud Barak
0

"Izrael je spreman dati Palestincima dijelove Jerusalema"

FENA
Ehud Barak (Foto: Reuters)
Ehud Barak (Foto: Reuters)
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u srijedu, uoči obnove direktnih bliskoistočnih mirovnih pregovora u Washingtonu, da je Izrael spreman dati Palestincima dijelove Jerusalema u okviru mirovnog sporazuma.

Barak je u izjavi za dnevnik Haaretz precizirao da bi podjela Jerusalema, što je jedno od najeksplozivnijih pitanja na dnevnom redu pregovora, uključivala poseban režim za upravljanje najsvetijim mjestima u gradu.

Izraelski ministar je naglasio da ubistvo četvero Izraelaca u napadu naoružanih Palestinaca na Zapadnoj obali u utorak navečer ne bi trebalo zaustaviti početak pregovora, prenio je Tanjug.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji će u četvrtak na sastanku s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom označiti obnovu pregovora, javno se protivio podjeli Jerusalema.

Zato Barakova izjava nagovještava da je Netanyahuova vlada spremna popustiti i kako se razmišlja i o dogovoru o jerusalemskom starom gradu u kome se nalazi džamija Al-Aqsa, treća po značaju u islamu, iznad Zida plača, jednog od najsvetijih mjesta u judaizmu iznad koga su bila dva drevna židovska hrama.

"Zapadni Jerusalem i 12 židovskih kvartova, koji su dom za 200.000 stanovnika, bit će naš. Arapski kvartovi, u kojima živi blizu četvrt miliona Palestinaca, bit će njihov", rekao je Barak, najavivši da će važiti "poseban režim, uz dogovorene aranžmane u starom gradu, Maslinovoj gori i Davidom gradu".

Izrael je osvojio istočni dio Jerusalema od Jordana u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci žele da istočni Jerusalem bude glavni grad njihove države, koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i pojas Gaze.