Noam Chomsky
0

"Izrael je paranoičan"

FENA
Noam Chomsky (Foto: AFP)
Noam Chomsky (Foto: AFP)
Dnevnik The Times donosi u utorak razgovor s profesorom Noamom Chomskym, vodećim svjetskim ljevičarskim misliocem, povodom odluke izraelskih graničara da mu ne dozvole ulazak na okupirano palestinsko područje Zapadne obale, gdje je pozvan da održi predavanje na univerzitetu Bir Zeit u Ramallahu.

"Očigledno im se nije dopalo to što sam htio održati predavanje na palestinskom univerzitetu, a ne u Izraelu", kaže Chomsky, koga Times opisuje kao kritičara politike Izraela i Sjedinjenih Država bez dlake na jeziku.

Iako su izraelske vlasti cijeli događaj opisale kao nesporazum, 81-godišnji Chomsky kaže da ga je na granici tri sata ispitivao službenik koji je sve vrijeme bio u kontaktu s ministarstvom unutarnji poslova.

"Ne znam za druge primjere, izvan totalitarnih država, u kojima se ljudima zabranjuje ulazak zato što žele održati predavanje", izjavio je Chomsky Timesu, opisujući Izrael kao paranoičnu zemlju, "nalik na Južnu Afriku iz šezdesetih godina, u vrijeme kada je shvatila da (zbog apartheida) postaje država parija i počela slično reagirati".

Londonski dnevnik prenosi da je zabrana ulaska Chomskom na Zapadnu obalu izazvala bijesne reakcije među Palestincima, ali i u Izraelu, gdje je jedan od najtiražnijih dnevnika u komentaru konstatirao kako incident predstavlja pokušaj gušenja slobode u zemlji i otvaranja vrata fašizmu.