Egipatska vlada
0

'Izrael je glavna prepreka za sporazum'

FENA
Izrael je glavna prepreka "egipatskim naporima" da se sporazumom okonča rat u Gazi, izjavio je u subotu egipatski ministar vanjskih poslova Ahmad Aboul Gheit.

Na pitanje novinara koja je glavna prepreka egipatskom posredovanju, Aboul Gheit je izjavio :"Izraelska nepopustljivost".

"Izrael je pijan od moći i nasilja", optužio je on.

Ova izjava, najžešća od strane Egipta otkako je 27. decembra počela izraelska operacija u pojasu Gaze, data je nakon ministrovog razgovora s češkim kolegom Karelom Schwarzebergom.

"Još uvijek se nadamo da će ubrzo doći do primirja", dodao je Aboul Gheit, čija je zemlja bila posrednik između palestinskog pokreta Hamas i Izraela otkako su počeli sukobi.

U Jerusalemu je jedan vladin zvaničnik izjavio u petak da ministarstvo sigurnosti treba da glasa u subotu navečer za jednostrano primirje, bez povlačenja svojih snaga, za sada.

"Nastavit će se sukobi", ako Izrael donese takvu odluku, izjavio je za AFP Hamasov zvaničnik Usama Hamdan, dok u Kairu traju pregovori između delegacije palestinskog pokreta i egipatskih pregovarača.