Svijet
6

Izrael izveo zračne napade na Gazu, ubijeno devet palestinskih militanata

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Devet palestinskih militanata ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu, objavio je BBC. Izrael je iz zraka gađao područje Gaze raketama.

Naoružani vođa palestinske militantne grupe Hamas kazao je da je njihovih šest boraca poginulo u jednom napadu blizu Rafaha na jugu. Još trojica preminuli su odvojeno u zračnim napadima koje je izveo Izrael kao odgovor na raketiranje i minobacačku vatru koja je bila usmjerena ne Izrael.

Tenzije u ovoj regiji su pojačane zbog ubistva palestinskog tinejdžera Mohammeda Abu Khdaira. Policija vjeruje da je motiv bio nacionalizam i uhapsila je šestoricu Jevreja. Smrt je uslijedila nakon ubistva trojice izraelskih tinejdžera čija su tijela otkrivena prije sedam dana.

Hitne službe u Gazi potvrdile su smrt dvije osobe u zračnom napadu u Rafahu, a za ostale se vjeruje da su zarobljeni pod ruševinama. Potvrđeno je da je sedma žrtva ubijena u drugom napadu.

Dva palestinska militantna ubijena su ranije u odvojenim napadnim blizu izbjegličkog kampa u centralnoj Gazi.

Izrael je kazao kako je napad bio odgovor na 25 ispaljenih raketa na njihovu zemlju i minobacačku vatru od nedjelje. Njihove mete su bile, tvrdi izraelska vojska, teroristička strana.

Hamasov vojni vođa Izzedine al-Qassam Brigades kazao je da će Izrael platiti "ogromnu cijenu".

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu obećao je u međuvremenu da će izvesti pred lice pravde ubice 16-godišnjeg Mohammeda Abu Khdaira.