Svijet
0

Izrael izrazio podršku novoj palestinskoj vladi

FENA
Tzipi Livni
Tzipi Livni
Šefica izraelske diplomatije Tzipi Livni u Jerusalemu se sastala s palestinskim premijerom Salamom Fayadom.

Taj susret se smatra još jednim gestom podrške Izraela palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i novoj vladi koju je on imenovao na Zapadnoj Obali, nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad drugom palestinskom teritorijom - Pojasom Gaze.

Glavna tema razgovora u Jerusalemu bila je odluka Izraela da pusti na slobodu 250 palestinskih zatvorenika, i to onih koji pripadaju Abbasovom pokretu Fatah.

Izraelski premijer Ehud Olmert je izrazio nadu da će taj potez dovesti do oslobađanja trojice izraelskih vojnika koje se nalaze u palestinskim zatvorima.

"Kao što sam to obećao na samitu u Sharm el Sheiku, bit će oslobođeno 250 palestinskih zatvorenika koji nisu okrvavili ruke. Želim da istaknem da je ova odluka donijeta poslije detaljnog razmatranja i konsultacija s odgovarajućim ministrima i bezbjednosnim zvaničnicima. Smatram da je taj gest u potpunosti opravdan", izjavio je Olmert.

Palestinski ministar za pitanja zatvorenika Ashraf Agrami u razgovoru za BBC, međutim, ističe da bi Izrael trebalo da uradi još mnogo više.

"Pozdravljamo svako puštanje na slobodu palestinskih zatvorenika, ali nismo zadovoljni tom jednostranom odlukom, odnosno činjenicom da su Izraelci odlučili da iz svojih zatvora puste samo 250 Palestinaca. S obzirom na činjenicu da se u tamošnjim zavorima nalazi oko 10.500 palestinskih zatvorenika, riječ je o zaista malom broju", kazao je Ashraf.

I Saeb Erekat, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, pozdravio je odluku Izraela ali i naglasio da problem zatvorenika zahtijeva saradnju zajedničkog palestinsko-izraelskog komiteta, koji bi trebalo da zacrta neophodne kriterijume.

Hamas, s druge strane, ne krije svoje nezadovoljstvo. Sami Abu Zuhri, portparol Hamasa, tvrdi da se prema Fatahu ne smije postupati kao prema pokretu koji je odvojen od ostalih palestinskih organizacija.

"Oslobađanje 250 palestinskih zatvorenika iz pokreta Fatah je uvreda za palestinskog predsjednika, koji prihvata da ga okupatori vide kao predsjednika isključivo Fataha, a ne i predstavnika Palestinske uprave. To je uvreda i za Fatah koji pristaje da ga Izrael, za razliku od drugih frakcija, proglašava prihvaćenim pokretom", kazao je.

Izrael, pak, u Fatahu vidi svog jedinog sagovornika, kao što u razgovoru za BBC ističe Miri Eisen, portparol izraelskog premijera.

"Izrael novu palestinsku vladu vidi kao šansu. To je vlada koja je jasno prihvatila međunarodne principe - ne samo priznanje Izraela i ideju o postojanju dvije države, već je, prije svega, odbacila terorizam. To je i prvi put da u palestinsku vladu nije uključen i Hamas. Nama je zato važno da ne samo podržimo tu vladu, već i da pokažemo da se umjerenost isplati", kazao je Eisen

Jednostrana odluka Izraela o oslobađanju 250 palestinskih zatvorenika, koja je dio te podrške, nije, međutim, izazvala euforiju na palestinskim teritorijama - ni na Zapadnoj obali ni u Pojasu Gaze. Premijer Ehud Olmert našao se na meti kritika i u samom Izraelu.

Zbog svega toga, kako primjećuju BBC-jevi dopisnici na Bliskom istoku, ovakva strategija izraelskog premijera - u želji da podrži palestinskog predsjednika Abasa - mogla bi da se pokaže kao vrlo riskantna.

Ona bi, dodaju oni, mogla da dovede i do toga da na kraju ne bude zadovoljna ni jedna od strana.