Svijet
0

Izrael: Iran ima materijal za četiri atomske bombe

FENA
Aviv Kochavi
Aviv Kochavi
Izrael je u četvrtak procijenio da bi Iran mogao sastaviti četiri atomske bombe daljnjim obogaćivanjem urana kojeg ima na zalihama i prvu bi mogao proizvesti unutar godinu dana od trenutka kad o tome donese odluku, kao i da radi na proizvodnji rakete dosega 10.000 kilometara.

Šef izraelske vojne obavještajne službe general Aviv Kochavi, koji je iznio procjene o nuklearnim kapacitetima Irana, kazao je i kako bi snažnije međunarodne sankcije mogle obeshrabriti Teheran od politike koja je po njegovu mišljenju usmjerena na razvijanje nuklearnog naoružanja, unatoč suprotnim tvrdnjama Irana.

Navodeći podatke slične onima UN-a, Kochavi je na godišnjoj konferenciji o strateškim pitanjima u Herzliyi kazao kako je Iran akumulirao više od četiri tone urana obogaćenog do nivoa od 3,5 posto i gotovo 100 kilograma obogaćenog do nivoa od 20 posto. "Taj materijal je već sada dovoljan za četiri bombe", kazao je.

Za nuklearne bombe potreban je uran obogaćen do nivoa od 90 posto, no zapadni stručnjaci kažu da je najveći dio posla obavljen kad dostigne nivo od 20 posto. Teheran tvrdi da mu je 20-postotno obogaćeni uran potreban za liječenje oboljelih od raka, u što zapadni stručnjaci sumnjaju.

Izraelski ministar za strateške poslove Moshe Yaalon pak upozorio je na konferenciji kako Iran radi na proizvodnji rakete s nuklearnim mogućnostima dosega 10.000 kilometara čiji je cilj SAD, a ne Izrael. On je poručio kako Zapad raspolaže kapacitetima kojima je moguće udariti na sva iranska postrojenja.