Svijet
0

Izrael i Washington blizu dogovora o istrazi napada na konvoj

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael i Sjedinjene Američke države su blizu dogovora o formiranju istražne komisije za izraelski napad na humanitarne brodove koji su plovili prema Gazi, objavili su u petak izraelski mediji.

Dvije zemlje su se dogovorile o mandatu komisije, ali bi zvanično saopćenje o njenom formiranju moglo uslijediti u petak ili subotu, objavio je dnevni list Israel Hayom, blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu.

U komisiji bi bila dva strana posmatrača, jedan Amerikanac i najvjerovatnije jedan Evropljanin, a predsjedavao bi sudac u penziji vrhovnog suda Yaakov Tirkel.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio u srijedu prilikom susreta s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom kako očekuje od izraelske vlade da se prilagodi zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a koji se odnose na zaustavljanje brodova i napad na brod u kojem je ubijeno devet putnika, osam Turaka i jedan američko-turski državljanin u vodama Gaze.

Vijeće sigurnosti je 1. juna pozvalo na "pokretanje nepristrane i transparentne istrage, bez kašnjenja, u skladu s međunarodnim kriterijima".

Sedam glavnih izraelskih ministara održalo je u četvrtak navečer intenzivne konsultacije, objavili su mediji. Oni su početkom sedmice odlučili da formiraju komisiju koja bi provjerila da li je blokada Gaze i zaustavljanje broda 31. maja na kojem su bili propalestinski militanti u skladu s međunarodnim pravom.

Komisija će moći da sasluša najviše civilne i vojne zvaničnike u zemlji, ali ne i vojnike koji su sudjelovali u operaciji. Ona neće imati sudske ovlasti da eventualno odluči o sankcijama.