Svijet
0

Izrael i Hamas odbacuju kritike

FENA
Izraelska vlada i palestinski ekstremistički pokret Hamas odbacili su kritike organizacije Amnesty International na račun svog ponašanja tokom nedavnog sukoba u Gazi.

Predstavnica te organizacije za zaštitu ljudskih prava Donatela Rovera rekla je BBC-ju da je njen tim vidio konkretne dokaze za kritike iznesene u svom najnovijem izvještaju, i da Amnesty u njemu zapravo istražuje kakvo je oružje korišteno tokom rasplamsavanja sukoba.

U izvještaju se navodi da je Izrael odgovoran za ratne zločine zbog toga što je u napadima na civile koristio nedozvoljena sredstva, kao što su bijeli fosfor i granate punjene ekserima.

Amnesty navodi i da nasumično ispaljivanje raketa na teritoriju Izraela od strane Hamasa predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Izraleska vlada je u reakciji na izvještaj navela da nikada nije koristila bijeli fosfor u napadima na živu silu, dok je Hamas izvještaj okarakterizirao kao "nepošten" i saopćio da ne može biti poređenja između "ratne mašinerije" Izraela i Palestinaca koji se brane primitivnim sredstvima.

U izvještaju Amnesty International poziva na uvođenje potpunog međunarodnog embarga na isporuke oružja za obje sukobljene strane.

Portparol te organizacije kaže i da će ona tražiti odgovornost zemalja koje su snabdijevale oružjem Hamas i Izrael.

U izvještaju se inače navodi da su najveći izvoznik oružja u Izrael do 2007. godine bile SAD, sa isporukama vrijednim 1,3 milijarde dolara.

Među, kako se navodi, najvećim snabdjevačima Tel Aviva naoružanjem bila je i Srbija, koja je od 2004. do 2007. izvezla u Izrael oružje vrijedno 8,6 miliona dolara.