Svijet
43

Izrael i Hamas nastavljaju borbe, srušena džamija u Gazi

Klix.ba/Anadolija
(Foto: EPA)
Izrael i Hamas su razmjenjivali vatru tokom noći, a ove sedmice je poginuo 121 Palestinac. UN je saopćio da su tri četvrtine poginulih civili.

Izrael tvrdi da je pogodio više od 60 terorističkih meta u novim napadima. S druge strane, dvije rakete su pogodile Beershebu u Izraelu.

Stotine projektila i raketa su ispaljene otkako je Izrael započeo operaciju prije pet dana. Izraelske vlsti tvrde da su mete militanti i njihovi objekti, kao i domovi visokih operativaca. Među poginulim su desetine terorista, saopćila je izraelska vojska.

Trenutno nema naznaka s bilo koje strane da će napadi prestati, uprkos zahtjevima UN-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak rekao da će se Izrael oduprijeti pritiscima da zaustavi vojnu operaciju.

"Cilj je vratiti mir u izraelske gradove i mi ga namjeravamo ostvariti", izjavio je Netanyahu.

U napadu na Belt Lahiyju prošle noći izraelska vojska je pogodila zgradu koju koristi udruženje osoba sa invaliditetom. Dvije tinejdžerke su ubijene.

Tri osobe su poginule u izbjegličkom kampu u Jaballyji.

Džamija u Gazi je bombardovana tokom noći, a pogođeno je još nekoliko džamija, javlja CNN.

Pripadnici izraelske vojske su stavili fotografiju džamije na Twitter profil napominjući kako su pomenutu džamiju koristili pripadnici Hamasa kao strateško mjesto za okupljanje i regrutovanje novih članova.

“Sinoć samo izveli raketni napad na ovu džamiju, koju koriste pripadnici Hamasa, gdje okupljaju svoje teroriste i skupljaju oružje”, stoji u poruci ispod postavljene fotografije.

U najnovijim izraelskim napadima na Gazu, za sedmicu dana, odnosno od ponedjeljka do danas, poginula je 121 osoba. Prema medicinskim izvorima, najmanje 904 Palestinca su povrijeđena.

Dok je Izrael ispalio više od dvije hiljade raketa sa zemlje, iz zraka i s vode na Zapadnu Obalu, Palestinci su uzvratili sa ispaljenih oko 600 raketa.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana ubijen. Nakon toga međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija".