Svijet
1

Izrael i Hamas dogovorili petosatno primirje u pojasu Gaze

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hamas i Izrael u četvrtak su se dogovorili oko petosatnog primirja u pojasu Gaze nakon devet dana sukoba. Izraelska vojska saopćila je da će prekinuti s vatrom od 10 do 17 sati u četvrtak kako bi omogućila stanovnicima Gaze da se snabdiju osnovnim životnim namirnicama.

Portparol Hamasa Sami Abu Zukhri kasnije je potvrdio da će njegova grupa također poštovati prekid vatre u tom vremenskom periodu.

Zvaničnici u pojasu Gaze sasopćili su da je u izraelskim napadima ubijeno 220 Palestinaca. U raketnoj vatri Hamasa ubijen je jedan Izraelac.

Izraelski vojni oficir, brigadni general Yoav Mordechai, izjavio je za BBC da su prekid vatre zahtijevale Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

U saopćenju izraelske vojske navodi se da će Izrael odgovoriti "čvrsto i odlučno" ukoliko Hamas tokom primirja bude izvodio raketne napade.

Među ubijenima u izraelskim napadima u srijedu nalazi se i četvero palestinske djece. Oni su poginuli dok su se igrali na plaži u blizini grada Gaze.

Izraelska vojska saopćila je da će "pažljivo istražiti" taj incident, dodajući da su "na osnovu preliminarnih rezultata meta napada bili Hamasovi operativci".

"Civilne žrtve u tom napadu tragičan su njegov ishod", navodi vojska u saopćenju.

Izrael je pokrenuo vojnu operaciju 8. jula s ciljem zaustavljanjja palestinskih raketnih napada na jevrejsku državu.

UN, ipak, tvrde da su većina ubijenih u pojasu Gaze civili.

Izrael optužuje Hamas da krije svoju vojnu infrastrukturu među civilnim stanovništvom.