Svijet
0

Izrael i Egipat dogovorili razmjenu zarobljenika

SRNA
Ilan Grapel
Ilan Grapel
Izrael i Egipat dogovorili su danas razmjenu 25 egipatskih zatvorenika iz izraelskog pritvora za Ilana Grapela, američko-izraelskog državljanina kojeg Egipat drži iza rešetaka od juna, saopštila je večeras kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Ovaj dogovor je postignut nekoliko dana nakon što je Egipat uspješno posredovao u razmjeni zarobljenika između Izraela i islamističkog pokreta Hamas. Dogovor o razmjeni zarobljenika između Izraela i Egipta mora da odobri izraelski parlament, čija je sjednica zakazana za utorak. Egipatski zvaničnici potvrdili dogovor sa Izraelom.

Grapel je prvobitno bio optužen za špijunažu, ali je optužnica kasnije promijenjena u podsticanje na pobunu i oštećenje javnog objekta tokom ustanka u Egiptu ranije ove pobune.

U saopštenju Netanyahuovog kabineta navodi se da se među 25 Egipćana koji će biti pušteni nalaze i tri maloljetnika. U tekstu se dodaje da je dogovor postignut uz pomoć SAD i da nijedan zatvorenik koji će biti pušten nije osuđen za krivična djela iz oblasti bezbjednosti.