Svijet
0

Izrael: Hezbollah je daleko od sloma

FENA
Izraelska vojska u ponedjeljak je priznala kako je libanska gerilska grupa Hezbollah daleko od poraza uprkos skoro mjesec dana žestokih izraelskih zračnih, morskih i kopnenih napada.

"Slomiti Hezbollah nije poput naručivanja pizze", izjavio je brigadni general Yossi Kuperwasser na konferenciji za novinare u Jerusalemu dan nakon što su Hezbollahove rakete ubile 15 Izraelaca u najpogibeljnijem danu rata za jevrejsku državu, javio je Reuters.

U širokoj ocjeni rata, Kuperwasser je izjavio kako je Izrael nanijeo tešku štetu Hezbollahu, ali da grupa još posjeduje hiljade kratkometnih raketa i stotine dugometnih oružja.

On je branio taktiku najjače vojske u regiji protiv Hezbollaha, siugerirajući kako su politička trvenja doprinijela neuspjehu da se zada snažniji udarac grupi koju mnogi Izraelci već dugo smatraju zločinačkom bandom.

Kuperwasser, koji je donedavno bio načelnik vojnog odjela za istraživanje obavještajnih podataka, izjavio je kako su napadi nanijeli tešku štetu Hezbollahovoj infrastrukturi i skladištima raketa.

Kazao je da su Izraelci ubili više od 200 boraca gerilske grupe otkako je rat započeo 12. jula otmicom dvojice izraelskih vojnika u Hezbollahovoj prekograničnoj raciji.

Kuperwasser je također izjavio da je Izrael učinio značajan napredak u zauzimanju velikih površina južnog Libanona kako bi suzbio raketne napade. Držanje kontrole u blizini granice uveliko se smatra izraelskom strategijom prije razmještanja međunaroddnih mirovnih snaga.