Hakerski rat
0

Izrael: Haker iz osvete objavio podatke o stotinama Arapa

FENA
Izraelski haker objavio je na internet stranici informacije o stotinama Saudijaca, Egipćana i Sirijaca što se smatra osvetom za cyber napad koji je izveo navodno saudijski haker objavivši brojeve hiljada izraelskih kreditnih kartica prošle nedjelje, piše u srijedu najtiražniji izraelski list Jediot ahronot.

Izraelski haker se identifikovao kao vojnik u izraelskoj obavještajnoj jedinici i tvrdi da se ne boji hakerskog rata između izraelskih i arapskih hakera, piše dalje list.

"Desetine izraelskih stranica se hakuje svakog dana. Mi smo reagovali isuviše blago", tvrdi Izraelac.

On je objavio informacije nekoliko sati nakon što je saudijski bankarski zvaničnik porekao raniji izvještaj istog lista da su izraelski hakeri prikupili brojeve kreditnih kartica i bankovnih računa saudijskih građana i prijete da će objaviti informacije ako arapski hakeri nastave da objavljuju detalje o izraelskim kreditnim karticama online.

Izraelski hakeri koji su došli do tih podataka rekli su Jediotu da je pomenuti vojnik objavio informacije bez konsultacija s njima, a objavljivanje takvih podataka se inače smatra zločinom u Izraelu.

Hakerski rat eskalirao je prošle nedjelje kada su hakeri koji su se predstavili kao grupa xp, poznata saudijska hakerska grupa tvrdili da imaju pristup računima 400.000 izraelskih kreditnih kartica. Izraelske vlasti su rekle da je hakovano 15.000 računa, a jedan izraelski haker je tvrdio da je otkrio izvor i da je podatke objavio 19-godišnjak iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji studira u Meksiku.

Nekoliko dana kasnije haker, koji za sebe tvrdi da je Saudijac i koristi pseudonim OksOmar (OxOmar,) objavio je detalje kreditnih kartica i lične informacije 6.000 Izraelaca, tvrdeći da ima pristup još desetinama hiljada računa. Njegove tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene, prenosi AP.