Svijet
0

Izrael gomila tenkove i vojnike na granici s Libanom

FENA
Izrael je danas nastavio da gomila vojnike i tenkove na sjevernoj granici sa Libanom i da mobiliše hiljade rezervista, što se smatra mogućim uvodom u kopnenu ofanzivu.

Armija je u međuvremenu saopćila da takva ofanziva neće odmah uslijediti, ali da će se upadi preko granice protiv proiranske libanske gerilske organizacije Hezbolah nastaviti.

Na meti izraelskih vojnika su bunkeri i tuneli koji se ne mogu uništiti napadima iz vazduha i kopnene akcije bi mogle trajati sedmicama.

Vjeruje se da Izrael želi stvoriti duboku tampon zonu u južnom Libanu i spriječiti Hezbolah da odatle ispaljuje rakete na izraelske gradove.

Načelnik izraelskog generalštaba Dan Haluc izjavio je sinoć da će armija poslati kopnene snage u Liban kada bude potrebno i da će operacije biti ograničenog obima.

Izraelski avioni su prošle noći i jutros gađali 150 ciljeva, javio je izraelski radio, napominjući da je u posljednja tri dana izraelska vojska zauzela dva sela u južnom Libanu, savladavši žestoki otpor Hezbolaha.

Haluc je na konferenciji za novinare u Tel Avivu rekao da će se Izrael boriti protiv terora ma gdje bio, jer će u protivnom teroristi napadati Izrael.

On je rekao da je bezmalo 100 pripadnika Hezbolaha ubijeno u dosadašnjim okršajima te da izraelska vojska čuva tijela boraca te organizacije.

Libanski premijer Fuad Siniora saopštio je da je do sada poginulo više od 330 Libanaca, uglavnom civila, dok je na izraelskoj strani deset puta manje žrtava sukoba.

Izrael je u međuvremenu saopćio da je otvorio koridor za dopremu humanitarne pomoći Libanu i da sve zemlje koje žele da pomognu mogu to da učine u saradnji s njim.

Diplomatski napori da se okončaju sukobi na Bliskom istoku, koji traju već 11 dana, uzeli su maha najavom dolaska američkog državnog sekretara Kondolize Rajs i šefa njemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera u region Bliskog istoka u ponedeljak, dok je Italija sinoć saopćila da će u srijedu biti domaćin međunarodne konferencije posvećene izraelsko-libanskoj krizi.

U Bejrut danas dolazi koordinator UN za humanitarnu pomoć Jan Egeland.

Generalni sekretar UN Kofi Anan upozorio je u intervjuu CNN-u da bi izraelska invazija na Liban mogla dovesti do dramatične eskalacije napada Hezbolaha, istakavši kako Sirija i Iran mogu da doprinesu prevazilaženju krize.

"Nadam se napretku u narednim danima, da će se stvari iskristalisati i da će strane biti spremne na to", rekao je Anan.

On je podsjetio da je do sada oko pola miliona Libanaca raseljeno u zemlji, a da je 150.000 izbjeglo u Siriju, koju Zapad smatra izvorom problema zbog podrške Hezbolahu i nastojanju da održi dugogodišnji uticaj u Libanu, prenosi Tanjug.