Svijet
20

Izrael dozvolio vojsci upotrebu oružja u slučaju kad ih kamenuju Palestinci

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael je zvanično dozvolio svojim vojnim trupama upotrebu vatrenog oružja prema Palestincima i drugima koji budu kamenovali, a životi civila ugroženi.

Iz Ministarstva sigurnosti u Izraelu su potvrdili da je minimalna kazna za kamenovanje četiri godine, prenosi Russia Today. Također su date ovlasti izraelskoj policiji da može koristiti bojevu municiju protiv osoba koje napadaju kamenjem i Molotovljevim koktelima, a ako je ugrožena neka treća osoba, za razliku odranije kada su policajci mogli pucati samo ako je njihov život bio u opasnosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao kako njegova vlada želi promijeniti dosadašnju situaciju gdje su "bacači kamenja" predstavljali opasnost, a prolazili nekažnjeno. On je pohvalio rad vlade, koja je jednoglasno izglasala nove sigurnosne mjere.

Netanyahu je na Twitteru poručio: "Objavljujemo rat onima koji nas napadaju kamenjem".

Osim izglasavanja minimalne kazne za kamenovanje od četiri godine, također će se pooštriti i novčane kazne za maloljetnike i njihove roditelje kao i ukinuti beneficije za maloljetne pritvorenike. Navedeno je da izglasane mjere važe za sve građane Izraela.

Navodno je Netanyahu požurio izglasavanje novih, oštrih mjera kažnjavanja zbog sve učestalijih napada kamenicama u Izraelu, što prema njegovom mišljenju ugrožava sigurnost civila, te se moralo pristupiti ovim mjerama.