Svijet
0

Izrael dozvolio rušenje kuće legendarnog palestinskog vođe

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izrael je nastavio izdavati dozvole Jevrejima za stambene jedinice na palestinskom tlu. Rušenje kuće legendarnog palestinskog lidera Muhameda Emina el-Husejnija blizu mesdžida El-Aksa, te izdavanje dozvole za gradnju luksuznih stambenih objekata su među posljednjim primjerima.

Kuću Husejnija, koji je bio glavni muftija od 1921. do 1948. i simbol palestinskog otpora, koja se nalazi na istočnom dijelu Jerusalema, počeli su rušiti prije dvije sedmice, bez ikakve intervencije ili pobune.

Rušenje je počelo kada je jevrejski privrednik preuzeo od arapskog privrednika 7.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem se nalazio i jedan manji pansion. To mjesto je pripadalo nasljednicima Muhameda Emina el-Husejnija i nalazilo se uz njegovu kuću. Markovich, jevrejski privrednik poznat po gradnji luksuznih stambenih objekata, na sudu je dobio tapiju tvrdeći da je vlasnik kuće nestao. Potom je Markovich počeo s rušenjem. Familija Husejni, ne shvaćajući šta se događa, podnijela je prijavu sudu.

Sud je Markovcihu besplatno prepustio zemlju, presudivši da je vlasnik tapije pobjegao iz zemlje i da je umro 1976., te da porodica Husejni nema nikakvih legalnih dokumenata koji bi potvrdili da su vlasnici zemlje.

Porodica Husejni je prijavila slučaj i Vrhovnom sudu, koji je donio istu odluku kao niži sud. Markovich je nakon ove odluke ubrzao radove na izgradnji deset luksuznih vila na tom zemljištu.

Jedan od unuka Muhameda Emina El-Huseynija, Adnan, u izjavi za agenciju Anadolija je rekao: "Naš djed, koji je bio simbol otpora u Palestini, sagradio je ovdje kamenu kuću svojim rukama 30-ih godina prošlog stoljeća. Pošto su ga Englezi pokušali pritvoriti pod optužbom da stvara organizaciju za pobunu, morao je pobjeći van zemlje. Zato je živio u ovoj kući vrlo malo. Imao je pet kćerki i jednog sina. Nakon nekog vremena nasljednici ove kuće su je iznajmili nekom drugom. Zakupci su pored kuće napravili pansion. Zakupac je također iznajmljivao bez našeg znanja ovu zemlju jevrejskom privredniku, koji je tvrdio da ta zemlja nema vlasnika te na sudu pribavio tapiju. Bukvalno nam je preoteta djedovina. Na sudu ništa nismo dobili, izraelski sudovi nisu prihvatili ništa od dokumenata koje smo ponudili. Nevjerovatno je ono što nam se dešava. Ovo je samo pokušaj da Jerusalem bude nastanjen samo Jevrejima. Učinili su nam ovu nepravdu, jer je ovo zemlja El-Husejnija."

Muhamed Emin el-Husejni je bio lider poznate pobune Arapa 1936. godine te predvodio Palestince 30 godina. El-Husejni je pokušavao zaustaviti prodaju zemlje i naseljavanje Jevreja.

Husejni je 1948. godine objavio da je osnovao Republiku Palestinu, koju su priznali samo Egipat, Sirija, Liban, Irak i Saudijska Arabija. Kada je 1974. godine preminuo, vlada Izraela nije dozvolila da se njegovo tijelo unese u zemlju niti da se tu zakopa, nakon čega je njegovo tijelo prebačeno i pokopano u Libanu.