Odobren kontroverzni prijedlog
0

Izrael deportuje ilegalne imigrante

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelska vlada je odobrila kontroverzni prijedlog za deportaciju nekoliko stotina porodica ilegalnih imigranata.

Glasnogovornik vlade Roi Lahmanovich rekao je BBC-u u nedjelju da se odluka o deportaciji odnosi na oko 400 ljudi, roditelja i njihove djece, čak i ako su djeca rođena u Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da se zemlja suočava s porastom ilegalne imigracije, što ugrožava židovski karakter zemlje.

Izrael je godinama poticao useljavanje iz zemalja u razvoju, jer su mu nedostajali radnici za slabo plaćene poslove koje Izraelci neće raditi. U želji da smanji ovisnost od radnika iz inozemstva, Izrael sada traži od ilegalnih imigranata da napuste zemlju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju vladu za progon imigranata.

Ministri u desničarskoj izraelskoj vladi navode, međutim, da ne mogu odobriti stalne dozvole za rad i boravak za sve imigrantske obitelji koje imaju djecu rođenu u Izraelu.

Vlada je iz odredbe o deportaciji izuzela djecu koja su se uklopila u izraelsko društvo, koja idu u školu i govore hebrejski jezik.

Ipak, ističe dopisnik BBC-a iz Jerusalema, stotine djece koja ne spadaju u tu kategoriju morat će napustiti zemlju u kojoj su rođena.