Svijet
0

Izrael demantirao da se Peres izvinio Erdoganu

FENA
Predsjedništvo države Izrael kategorično je demantiralo u petak da se predsjednik Shimon Peres dan ranije ispričao turskom premijeru Redžepu Tayyipu Erdoganu koji je napustio razgovore o sukobima u Gazi.

Turska novinska agencija Anadolija je javila da se Peres ispričao šefu turske vlade koji je napustio razgovore o sukobima u Gazi u Davosu, nakon govora izraelskog predsjednika.

"Ova tvrdnja nema ni najmanjeg osnova", izjavila je agenciji AFP glasnogovornica predsjedništva Ayelet Frish.

Ona je potvrdila da je Peres nazvao Erdogana i da su lideri "prijateljski razgovarali".

"Tokom razgovora, turski premijer je naglasio da njegov postupak nije bio uperen protiv Peresa, nego protiv voditelja sjednice" koji mu je oduzeo riječ, precizirala je glasnogovornica.

Turski premijer se naljutio u toku javnog razgovora na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i napustio ga predbacivši organizatorima kako su ga spriječili da govori, nakon dužeg Peresovog upada.

Erdogan je želio da odgovori na Peresov govor o izraelskoj intervenciji u Gazi, ali ga je novinar, koji je animirao skup, prekinuo i dao mu do znanja da je skup završen.

Odlazeći, Erdogan je kritizirao pred novinarima ton koji je upotrijebio izraelski predsjednik. "Peres se ne obraća vođi plemena. Mora da nauči kako da razgovara s premijerom Republike Turske", izjavio je on za Anadoliju.

Erdogan, koji predvodi sranku nastalu iz islamističkog pokreta napadao je gotovo svakodnevno 22-dnevnu izrealsku ofanzivu u pojasu Gaze, tako da su ga jedan dio medija i turske opozicije optužili da podržava islamistički pokret Hamas.