Svijet
0

Izrael će uskoro nestati poput SSSR-a

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad je, primajući predstavnike konferencije o holokaustu u Teheranu, izjavio u utorak da će Izrael "uskoro nestati" kao što je nestao Sovjetski Savez, izvještava zvanična agencija Mehr.

"Kada sam rekao da će ovaj režim nestati, izrazio sam ono što narodi osjećaju u svojim srcima. Mreže cionističkog režima su me tada mnogo napadale. Ali, kao što je nestao SSSR, tako će uskoro nestati i cionistički režim", rekao je Ahmedinedžad.

Obraćajući se učesnicima konferencije o holokaustu koja je završena u utorak u Teheranu, među kojima su bili i mnogobrojni revizionisti, Ahmedinedžad je rekao: "Iran je vaša zemlja i zemlja svih slobodnih mislilaca".

Iran ne priznaje postojanje Izraela i podržava palestinski islamistički pokret Hamas, posebno Hamasovu vladu.

"Danas je holokaust postao idol velikih sila. Malo je važno da li se holokaust desio ili ne, malo je važno da li su njegove razmjere velike ili ograničene, radi se o izgovoru da se stvori temelj za napade i prijetnje zemljama regiona", dodao je iranski predsjednik.

Iran je branio princip konferencije o holokaustu, rekavši da se ne radi o tome da se prihvati ili negira holokaust već da se dozvoli debata o tom histrorijskom pokretu.

Među mnogim učesnicima su ljudi koji dovode u pitanje postojanje tih razmjera holokasta, među njima i bivši član Ku Klux Klana, Australijanac koji negira postojanje gasnih komora i jedan Francuz, optužen u oktobru na uvjetnu kaznu zatvora zbog revizionizma.

Ova konferencija je izazala oštru osudu u svijetu, posebno u zemljama Zapada.