Generalna skupština UN-a
0

Izrael će ubjeđivati zemlje da bojkotuju Ahmadinejada

FENA
Izrael je pokrenuo diplomatsku kampanju kako bi ubijedio zemlje da bojkotuju govor koji će iduće sedmice održati iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad pred Generalnom skupštinom UN-a, izjavila je u utorak jedna izraelska diplomatkinja.

"On je prije nekoliko dana opet izgovorio riječi mržnje. Samo napuštanje dvorane za vrijeme njegovog govora ili neprisustvovanje predstavlja simboličan čin", izjavila je za radio Gabriela Shalev, izraelska ambasadorica u UN-u.

"Ne tražimo obećanja od zemalja s kojima vodimo dijalog. Zadovoljit ćemo se tim da ih podsjetimo koliko je ta ličnost opasna i koliko je opasna zemlja kojom on upravlja", dodala je diplomatkinja.

Mahmud Ahmadinejad je u ponedjeljak izjavio da je "ponosan" što je izazvao ogorčene reakcije međunarode zajednice izjavama u kojim negira realnost Holokausta.

Zapadne zemlje, ali i Moskva, osudile su ove izjave.

Iran ne priznaje postojanje Izraela, a Ahmadinejad je predvidio u više navrata posljednjih godina nestanak židovske države.

Iranski predsjednik dolazi u utorak u New York da prisustvuje 64. Generalnoj skupštini UN-a. Jedan od njegovih saradnika je ocijenio da on nosi "poruku mira i bratstva".