Svijet
0

Izrael će postaviti konačne granice do 2008. godine

FENA
Izraelski prijelazni premijer Ehud Olmert planira iscrtati konačne granice Izraela s Palestincima do novembra 2008. godine, prije ranije zacrtanog roka, javile su u ponedjeljak izraelske novine.

Olmert, koji je ranije postavio rok do 2010. godine, sada želi osigurati da se njegov plan određivanja granica kompletira prije nego što američki predsjednik George Bush napusti položaj početkom 2009. godine, javile su izraelske novine Yedioth Ahronot, prenosi Reuters.

Olmert je pobijedio na parlamentarnim izborima 28. marta na obećanju da će se povući s velikih površina okupirane Zapadne obale istovremeno šireći nekoliko velikih blokova naselja u jednostranom potezu postavljanja granice, u odsustvu mirovnih pregovora.

Yedioth Ahronoth piše kako je Yoram Tutbovitch, vodeći Olmertov savjetnik, u razgovorima s manjim strankama oko formiranja vladajuće koalicije naglašavao da se izraelsko povlačenje "mora obaviti do novembra 2008".

Kadimin portparol nije bio odmah dostupan radi komentara novinskog izvještaja.

Palestinci se protive izraelskom planu jer strahuju da bi on ostavio Izraelu kontrolu nad velikim komadima Zapadne obale, što bi im onemogućilo dovoljno zemlje za solidnu državu.

Olmert je izjavljivao kako će te granice biti trajne, ali je u intervjuu za magazin Time u prošloj sedmici sugerirao da će biti prostora za kasnije promjene.