Tenzije ne prestaju
0

Izrael će napasti Iran i bez pristanka SAD-a

Sarajevo-x.com
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski dužnosnici kažu da će, ako se odluče preventivno napasti na iranska nuklearna postrojenja, to učiniti bez prethodnog pristanka ili znanja SAD-a.

Poruku su, kako se navodi, američkim dužnosnicima prenijeli izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak, a i SAD i Izrael su odbili dati zvaničan komentar u vezi s ovim tvrdnjama, prenose agencije. Kako se neslužbeno navodi, Tel Aviv zastupa stav da ovom strategijom Washington oslobađaju velikog dijela odgovornosti u slučaju pogrešnih procjena, što zapravo može ukazivati na izraelsku frustraciju zbog američkog položaja u ovom slučaju.

Amerika je rekla svojim bliskoistočnim saveznicima da neće poduzeti vojnu akciju protiv Irana, kao ni podržati jednostranu akciju Izraela. Washington podržava sankcije kao sredstvo za zaustavljanje iranskog kontroverznog nuklearnog programa.

Ovakve vijesti međutim dolaze uoči ključne posjete Netanyhua SAD-u, koja je planirana za početak marta. Izraelski premijer je navodno naredio svojim ministrima da ne govore javno o iranskom nuklearnom programu, jer bi to moglo biti štetno za Izrael. Navodi se kako je naredba uslijedila dan nakon što je Barak dao poduži TV intervju u kojem je govorio o opasnosti koju predstavlja Iran. Zapadne zemlje i Izrael su uvjereni da iranski program za obogaćivanje urana ima za cilj razvoj nuklearnog oružja. Izrael je odlučan da ne dopusti da se to dogodi, dok Iran tvrdi da su njegova nuklearna istraživanja isključivo u civilnim okvirima.

Napetosti su se ponovo povećale prošle sedmice nakon što je procurila vijest da su UN-ovi zvaničnici koji su išli u Iran, ozbiljno zabrinuti zbog moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa. U posljednjem pokušaju da zaustave obogaćivanje urana u Iranu, SAD i EU su donijele sankcije protiv iranske naftne industrije. Međutim, oni nisu uspjeli okupiti sve velike kupce iranske nafte uz sebe. Teheran i dalje kategorički tvrdi da ih taj potez neće odvratiti od nuklearnog istraživanja.