Svijet
1.9k

Izrael bombardovao bolnicu, ubijena petomjesečna beba

Klix.ba
(Foto: AFP)
Situacija u Pojasu Gaze je haotična. Na desetine osoba je poginulo u kopnenim napadima Izraela. Za tri sata je poginulo sedmero djece, javlja CNN.

Iako je u zvaničnom saopćenju Ministarstva odbrane Izraela navedeno kako je premijer te zemlje Benjamin Netanyahu naredio kopneni napad na Pojas Gaze s ciljem "uništenja tunela iz Pojasa Gaze prema Izraelu kojima se koriste teroristi", čini se kako izraelska vojska s kopna i brodova ipak granatira neselektivno po palestinskim naseljima.

Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watch je izjavio da su izraelske bombe pogodile bolnicu El-Wafa u Gazi dok su četiri pacijenta bila unutra. Sedamnaest preostalih je ranije evakuirano.

Kako prenose pojedini arapski mediji, večeras se navodno oglasio i direktor ove bolnice rekavši da je ona gotovo potpuno uništena u granatiranju.

Međutim, prema tvrdnjama nekih svjedoka, pacijenti i osoblje su evakuirani prije granatiranja, dok drugi opet tvrde da je u bolnici ostalo još ljudi.

"Evakuirali smo pacijente, ali neke je nemoguće izvući, jer je za to potreban lift", saopćio je uposlenik ove bolnice.

Dr. Basman Alashi, izvršni direktor ove bolnice je kazao kako su granate zasule cijelu bolnicu i kako je "došlo do te tačke da se sestre u takvoj situaciji nisu u stanju pomoći pacijentima".

Osim bolnice granatirani su i drugi objekti koji nisu objekti Hamasa.

"Upravo je bombardovana sala Al Baidar u kojoj se održavaju vjenčanja. Oni ubijaju lijepe uspomene. Zašto?", piše Farah Gazan iz Gaze na svom Twitter nalogu. Neki tvrde da je izraelska vojska koristila i "bijeli otrovni plin" te da je zbog toga veliki broj ljudi dobio napade gušenja.

S druge strane, invazija se nastavlja.

"Spremni smo da idemo do kraja", kazao je neimenovani izvor izraelske vojske za BuzzFeed.

Gaza je u potpunom mraku nakon što je nestalo struje. Izraelski tenkovi pucaju na ambulantna kola u Beit Hanounu u pokušaju da spase ranjene.

Izraelski brodovi također su uključeni u akciju. Bombarduju luku u Gazi.

Ubijena je i petomjesečna beba.

Dosadašnja dešavanja nakon napada Izraelaca na Pojas Gaze možete pročitati ovdje.