Independent
0

Izrael bi mogao postati talac desničara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više britanskih dnevnika u četvrtak je posvetilo redakcijske komentare izraelskim izborima u okviru kojih se očekuje da će odluka o mandataru i sastavu nove vlade uslijediti možda tek za nekoliko sedmica.

Dnevnik The Independent izvještava o izborima pod naslovom "Lideri glavnih rivala udvaraju se desnici koja postavlja kralja", a u redakcijskom komentaru piše o izraelskoj "izbornoj aritmetici".

List smatra da je dobra vijest s ovih izbora to što je centristička Kadima prošla bolje od desničarskog Likuda, koji je vodio u istraživanjima popularnosti stranaka pred glasanje u utorak - a da je "manje dobra" vijest da se pobjeda izmakla Likudu zbog vrlo dobrog rezultata ultranacionalista Avigdora Libermana.

On prijeti da od Izraela napravi taoca manjinske desničarske grupe i u tom smislu izborni rezultati predstavljaju "najlošiji od nekoliko mogućih svjetova" zaključuje komentator Independenta.

The Guardian piše pod naslovom "Čudan savez" da je dok se čeka na novu izraelsku vladu, već jasno da su ovi izbori vododjelnica kako za izraelsku, tako i za međunarodnu politiku.

U domaćem okviru doveli su Laburističku stranku na najnižu tačku u njenoj historiji i zaokret udesno koji je samo potcrtao porast popularnosti stranke Yisrael Beiteinu (Naša kuća Izrael), koja želi naći način da uskrati izraelskim državljanima iz redova Arapa demokratski glas.

Na međunarodnom planu Izrael je ovim izborima zauzeo kurs koji skoro sigurno vodi u sudar sa Sjedinjenim Državama, smatra Guardian.