Svijet
0

Izrael: Arapi protestovali zbog filma o poslaniku Muhammedu

FENA
Desetine članova Islamskog pokreta protestovali su u četvrtak ispred američke ambasade u Tel Avivu zbog spornog filma američkog reditelja izraelskog porijekla o poslaniku, pridruživši se tako muslimanima u više zemalja koji smatraju da je film bogohuljenje.

U međuvremenu su članovi Kneseta iz arapskih partija i muslimansko sveštenstvo takođe kritikovali "Nevinost muslimana" film koji je izazvao antiameričke proteste u Libiji, Egiptu i Jemenu.

"Ujedinjene nacije bi morale da se umiješaju i nešto urade prije nego što se to pretvori u rat Goga i Magoga", upozorio je poslanik Talab el Sana iz partije Ujedinjena arapska lista - Taal.

On je film označio svetogrđem i grozotom, naglasivši da je to "jak udarac u samu dušu više od milijardu muslimana širom svijeta".

"To je dostojno prezira smišljeno da podstakne mržnju i čak i veću islamofobiju na Zapadu", kazao je El Sana, ocijenivši da se autor filma igra vatrom i da nije svjestan značaja poslanika Muhammeda i muslimanskog identiteta.

On je ujedno osudio "cionističke elemente" da podstiču islamofobiju i antagonizam prema islamu iz političkih interesa.

"Zapad je odgovoran za demonizovanje muslimana i islama", dodao je arapski poslanik El Sana.

Poslanik Ahmad Tibi iz iste partije istakao je međutim da reakcija na film ne može biti brutalna i nasilna i da je jedini "vrijedan odgovor uzdržanost ili potpuno ignorisanje".

On je s druge strane kritikovao Izrael za podsticanje vjerske netolerantnosti i što dozvoljava paljenje džamija.

Šeik Kamal Katib iz Islamskog pokreta je rekao da se ne može tražiti od izraelske vlade da kazni izraelske filmadžije jer je vlada sama odgovorna za skrnavljenje džamija i donošenje rasističkih zakona.

"Za žaljenje je da se milioni dolara daju u SAD za produkcuju filma koji vrijeđa poslanika Muhammeda, posebno kada (SAD) kažu da žele mir s muslimanskim narodom. Film dokazuje da je to laž", kazao je Šeik ocjenivši da je sramota za Jevreje, Izraelce i hrišćane koji su učestvovali u filmu.

"Mi smo pobjedili i bićemo pobednici nad svakim koji pokušava da uvredi poslanika", naglasio je on.