Afganistan
0

Iznenadna posjeta generalnog sekretara NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar NATO snaga Jaap de Hoop Scheffer stigao je u srijedu u iznenadnu posjetu Afganistanu, tokom koje bi se u četvrtak trebao sastati s predsjednikom Hamidom Karzaijem, javio je izvor NATO-a.

De Hoop Scheffer stigao je u srijedu navečer u Afganistan, gdje je oko 70.000 stranih vojnika raspoređeno unutar dvoje multinacionalnih snaga, NATO snaga od 53.000 ljudi i druge pod američkom komandom (Operation Enduring Freedom).

On bi se trebao sastati s komandom Međunarodnih snaga za pružanje sigurnosti (ISAF) NATO-a na licu mjesta i razgovarati o borbi protiv talibana.

Tokom svoje prethodne posjete Afganistanu u februaru, De Hoop Scheffer je zatražio veći međunarodni angažman u borbi protiv talibana, rekavši da oni namjeravaju destabilizirati kako Zapad tako i Afganistan.

Demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Barack Obama, koji se nalazio u posjeti Kabulu 20 jula, obećao je, ako bude izabran, da će poslati 10.000 dodatnih vojnika za pomoć ovoj zemlji da savlada talibanski ustanak.