Svijet
4

Iznenađujući izvještaj: Pakistan je možda otrovao šefa CIA-e nakon što je ubijen Osama bin Laden

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Novi, iznenađujući izvještaj pokazuje kako je vrhovna špijunska agencija Pakistana možda tajno pokušala otrovati šefa Centralne obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država (CIA) u danima i sedmicama nakon racije SAD-a u kojoj je ubijen Osama Bin Laden 2011. godine.

Sada penzionisani šef CIA-e u Pakistanu, Mark Kelton susreo se sa misterioznom bolešću koja mu je zadavala jake bolove, objavio je Washington Post. Sadašnji i bivši zvaničnici SAD-a, izjavili su za novine kako sumnjaju na trovanje.

Ti zvaničnici su izjavili da je Inter-Servis agencija Pakistana ili ISI, gajila očite empatije prema diplomatima, novinarima i drugim ljudi iz SAD-a. Dodali su da se šef ISI-a, Ahmed Shuja Pasha iz Keltona ponaša kao „pacov“ koji ne koristi svoje pravo ime.

CIA je 2011. godine locirala i ubila nekada najtraženijeg teroristu svijeta Osamu bin Ladena. Vođa terorističke organizacije Al-Kaida ubijen je u gradu Abbottabad u Pakistanu. Govoreći o samoj akciji pronalaska i ubistvu Osame bin Ladena, direktor CIA-e John O. Brennan je kazao da su SAD uništili veći dio Al- Kaide.

Ubistvo Bin Ladena za SAD imalo je i simbolički i strateški značak, jer je riječ o osobi koja je odgovorna za terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD-u.