Svijet
0

Iznenađenje Blairovim pregovorima o ''raketnom štitu''

FENA
Tajni pregovori premijera Tonyja Blaira sa američkom administracijom o instaliranju novog američkog protivraketnog sistema su u Britaniji izazvali pravo iznenađenje i, kako u subotu ocjenjuju komentatori, moguća je pobuna i u vladajućoj Laburističkoj partiji.

Jedan broj laburističkih poslanika se priprema da u parlamentu pokrene raspravu o toj, kako se ocjenjuje, "Blairovoj privatnoj inicijativi".

O tim razgovorima sa Amerikancima ne samo da nije znao parlament nego ni sama britanska vlada nije bila upoznata. Laburistički poslanik John MacDonell je izjavio novinarima da je to "Blairova sramna izdaja suvereniteta Britanije koji on predaje Americi što buduće generacije Britanaca izlaže velikom riziku".

Britanija, rekao je MacDonell, ne može dozvoliti da postane "nuklearni nosač aviona Bushovog režima".

Kabinet premijera je, potvrđujući da su razgovori u toku, saopćio da Blair vjeruje da je instaliranje antiraketnog sistema "dobro za Britaniju".

Iako Dauninig street broj 10 tvrdi da su razgovori u "veoma ranoj fazi" predstavnici Američke ambasade u izjavama londonskoj štampi sugeriraju da to nije tako, prenosi Tanjug.

Zamjenik američkog ambasadora David Johanson kaže da je već određena i lokacija za instaliranje sistema poznatog i kao "Sin rata zvijezda".

Komentator "Daily maila" ocjenjuje da je očigledno da se premijeru Blairu žuri da završi još jedan posao za Amerikance jer on bi do ljeta ove godine, kako je sam najavio, trebalo da podnese ostavku.