Izložba u Tel Avivu
0

FOTO / Izložena realistična skulptura Ariela Sharona u komi

FENA
Ariel Sharon (Foto: Reuters)
Ariel Sharon (Foto: Reuters)
Realistična skulptura bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona u plavoj pidžami na bolesničkom krevetu, otvorenih očiju, na kojoj se pomjera poveći stomak kao da diše i dobija infuziju, izložena je u jednoj galeriji u Tel Avivu.

Ovo djelo izraelskog umjetnika Noama Braslavskog može da vidi samo mala grupa od dvije ili tri osobe koji ulaze u zatamnjenu sobu galerije Aviv Kishon.

Sharon (82), jedan od najuticajnih izraelskih lidera, 4. januara 2006. godine je pretrpio jak moždani udar i pao u komu poslije koje se nikada nije oporavio.

On je još u bolnici u Tel Avivu i nikada nije došao svijesti.

Upravnici galerije rekli su da skupltura predstavlja alegoriju na inerciju izraelske politike, a javnost će moći da je vidi od četvrtka.

"Taj čovjek nije samo privatna osoba. On je imao ogroman uticaj na živote svih koji žive u ovoj zemlji", rekao je Braslavski, koji živi u Berlinu, naglasivši da kao umjetnik ima pravo da tu personu vrati na naslovne strane.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Izabrao sam Sharona zato što je on neka vrsta otvorenog nerva izraelskog društva koji je aktivirao čitav spektar emocija onoga što znači biti Izraelac", izjavio je umjetnik Reutersu.

Sharon je pao u komu pet mjeseci nakon što je krenuo radikalno novim putem evakuišući sve jevrejske doseljenike i povlačenjem izraelskih vojnika iz pojasa Gaze poslije gotovo četiri decenije okupacije.

Prethodno je bio jedan od glavnih zagovornika naseljavanja okupiranih teritorija.

Njegova odluka o povlačenju podstakla je nadu da će Izrael nastaviti da se povlači i sa Zapadne obale.

Međutim, otkako se razbolio mirovni napori nisu urodili plodom, a pregovori Izraela i Palestinaca trenutno su u zastoju nakon što su teškom mukom obnovljeni početkom septembra u Washingtonu.

"Sharon još uvijek diše i pulsirajuće tijelo je alegorija za izraelsko političko tijelo, zavisno i koje egzistira uz posredovanje, stvorenim očima koje ne mogu da vide", napisao je upravnik galerije Joshua Simon u opisu pomalo sablasne skulpture.

  • Insistiranjem na uvjerljivim elementima i detaljima u morbidnom duhu voštanog muzeja izložba nam omogućava da se zamislimo nad politikom, istakao je on.