Svijet
0

Izložba "Tutankamon i svijet faraona“ u Beču

Sarajevo-x.com
Austrijska prijestolnica će iduće godine biti domaćin izuzetno vrijedne izložbe o faraonu Tutankamonu i drugim egipatskim iskopinama iz Doline kraljeva.

U organizaciji National Geographica u bečkom Muzeju etnologije, od 9. marta do 29. septembra 2008. godine, publici će biti predstavljena raskošna i zanimljiva izložba "Tutankamon i svijet faraona“ sa preko 140 predmeta iz grobnice vjerovatno najpoznatijeg egipatskog faraona, ali i iz drugih značajnih grobnica.

Tutankamon je jedan od posljednjih egipatskih kraljeva 18. dinastije, koji je na misteriozan način umro sa 18 ili 19 godina te još od otkrića njegove grobnice 1992. godine ne prestaje interes za njegov život, a naročito smrt.

Među predmetima koji su stari i do 4.900 godina, nalazi se preko 70 vrijednih eksponata samo iz grobnice Tutankamona, poput njegovih zlatnih sandala koje su posebno izrađene za život poslije smrti te koje su i pronađene na mumiji faraona.

Posebno mjesto na izložbi zauzimaju minijaturni sanduci od zlata i dragog kamenja, a koji su sadržavali Tutankamonove unutrašnje ograne. Pažnju posjetioca će sigurno privući i kolosalna statua faraona kao mladića, kao i tzv. usebti-figura Tutankamona, najveća pronađena figura takve vrste, a koja je prema - drevnom vjerovanju - umrlog faraona štitila od prinudnih poslova na onom svijetu.

Pored predmeta vezanih za ovog znamenitog vladara, na izložbi će biti prikazane druge dragocjene iskopine iz Doline kraljeva, kao na primjer zlatna maska kralja Psussenesa, trećeg kralja 21. dinastije Egipta, koji je vladao između 1047. i 1001. godine p.n.e.

Posljednji dio izložbe je posvećen CT-snimcima egipatskih mumija. Snimci su urađeni pomoću posebnog CT-skenera, koji je naučnicima omogućio da izrade prvu trodimenizonalnu sliku mladog kralja Tutakamona.

"Tutankamon i svijet faraona“ se kao izložba publici predstavlja tek po drugi put, a Beč je do sada jedini evropski grad u kojem će se ona održati.

Vezani članci