Kuba
0

Izložba fotografija u čast 83. rođendana Fidela Castra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Havani je u srijedu navečer otvorena izložba 83 fotografije Fidela Castra, među kojim je i ona koju je napravio prije mjesec i po njegov sin Alex, povodom 83. rođendana oca kubanske revolucije.

Najsvježija fotografija bivšeg kubanskog predsjednika koji u četvrtak slavi rođendan napravljena je "prije mjesec i po dok je razgovarao", objasnio je agenciji AFP njegov sin Alex pred portretom koji pokazuje "Komandanta" sa sivom bradom i plavim kačketom, u dobroj formi.

Alex Castro, rođen 1963. godine, učestvuje s pet fotografija na izložbi koja je otvorena do 2. septembra u hotelu Nacional u Havani.

"Ponosan sam što sam dio ove izložbe o mome ocu. Njega je lako slikati. Navikao je", kaže Alex, jedan od rijetkih koji je mogao fotografirati Fidela Castra kada je prije tri godine izašao iz bolnice.

Predsjednik parlamenta Ricardo Alarcon je izjavio na izložbi da je Fidel Castro rano shvatio "važnost ovog medija" i da su njegova cigara, brada i maslinastozelena uniforma poznati u cijelom svijetu.

"Mi Kubanci treba da i sami sebi čestitamo Fidelov rođendan i da smo sretni što je ova zemlja rodila čovjeka koji nas sve ujedinjuje", kazao je on.

Pola stoljeća je za Washington bio crna ovca jer je uveo komunistički režim, a nevladine organizacije su ga optuživale da je kršio prava i slobode, a onda je krajem jula 2006. godine vlast prepustio bratu Raulu zbog teških zdravstvenih problema.