Svijet
0

Izložba djela Oskara Kokoschke u Beču

Sarajevo-x.com
U središtu kuluturnih dešavanja dvorca Belvedere u Beču, od 24. januara do 12. maja su djela Oksara Kokoschke iz njegove rane faze umjetničkog rada - najpoznatijeg i najznačajnijeg austrijskog ekspresioniste. Pomenuta djela se publici zapravo po prvi put prezentiraju kao sveobuhvatna izložba.

Sa 120 odabranih eksponata obuhvaćeni su raznovrsni i brojni stilovi umjetničkog izrazavanja ovog vrsnog slikara, grafičara i knjizevnika, te se njima ističe i predstavlja Oskarov put umjetničkog sazrijevanja od "Träumender Knabe“ (sanjivi dječak), karakterističnog za pravac tzv. Jugendstil, do ekspresionističkog "Enfant terrible“ (užasno dijete).

U sklopu izložbe, posjetioci će imati priliku da pogledaju i vrhunske radove francuskih umjetnika Augustea Rodina i Paula Gauguina te flamanskog slikara Georgea Minnea, koji su znatno uticali na rad Oskara Kokoschke.

Internacionalnu slavu Kokoska je stekao grafičkim i literarnim prilozima za avangardni časopis Sturm“ (oluja). Istovremeno je paznju javnosti privukao portretima, nastalim pod jakim uticajem subjektivizma.