Svijet
0

Izjednačavanje radnih kvalifikacija na nivou EU do 2012.

FENA
Radne kvalifikacije dobijene u jednoj članici Evropske unije trebalo bi da važe i u ostatku 27-članog bloka do 2012. godine, prema prijedlogu koji je podnesen Evropskom parlamentu u Strazburu, javljaju agencije.

Plan, koji treba da dobije i podršku vlada članica EU mogao bi da olakša građanima Unije da pronađu posao van teritorije matične zemlje.

Eksperti smatraju da bi se na taj način zadovoljile rastuće potrebe na tržištu rada i u isto vrijeme snažno povećala konkurentnost regionalne privrede.

Predviđeno je da se sve diplome, certifikati i stepeni radnih kvalifikacija dobijeni u bilo kojoj od zemalja EU uvrste u jedan od ukupno osam referentnih nivoa kvalifikacija koji su predviđeni pravilima Unije.

Eksperti navode da je pokretljivost radne snage u Evropi na vrlo niskom nivou, jer svega nekoliko procenata od ukupno 490 miliona žitelja Unije živi i radi van teritorije matične države.

Tako niska pokretljivost radne snage je, međutim, naglo promijenjena poslije prijema u članstvo EU, tokom poslednje tri godine, 12 pretežno istočnoevropskih zemalja.

Računa se da je u tom periodu oko 1,5 miliona radnika iz Poljske otišlo u Veliku Britaniju, Irsku i neke druge "stare" članice EU, u potrazi za bolje plaćenim radnim mjestom.

Taj trend se, sudeći prema najnovijim izveštajima, nastavlja i "seobom" znatnog broja kvalificiranih radnika iz drugih novoprimljenih čalnica EU.

Stručnjaci za tržište rada predviđaju da će se većina zapadnoevropskih članica EU već u toku naredne decenije suočiti sa sve većom nestašicom kvalificirane radne snage, posebno na poslovima u uslužnoj djelatnosti i raznim industrijskim sektorima.