Svijet
0

Izjava liječničkog konzilija Ivice Račana

FENA
Liječnički konzilij Ivice Račana izvijestilo je o noćašnjem toku događaja kada je u zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Rebro umro Ivica Račan.

"Stanje Ivice Račana tokom noći naglo se pogoršalo. Došlo je do zatajenja vitalnih organa, a unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja stanje je tijekom noći postalo kritično te je Ivica Račan preminuo u 3,05 sati, 29. aprila", ističe u izjavi u ime Liječničkog konzilija doc. dr. Mirando Mrsić.

Liječnički konzilij podsjeća kako je "Račanu dijagnosticiran izrazito maligni oblik karcinoma lijevog bubrega u februaru 2007. godine. Tada učinjenim pretragama utvrđeno je da se bolest proširila izvan bubrega i zahvatila mišićno tkivo desnog ramena.

Nakon odstranjenja lijevog bubrega i metastaze u desnom ramenu, započeto je liječenje inhibitorom tirozin kinaze uz zračenje desnog ramena. Prvo je došlo do prolaznog poboljšanja općeg stanja, no učinjenim kontrolnim pregledom utvrđeno je daljnje širenje bolesti pojavom metastaza u mozgu.

U dva navrata provedeno je liječenje gama-knife postupkom te je utvrđeno poboljšanje nalaza i regresija mestastaza u mozgu.

Međutim, u daljnjem toku dolazi ponovno do pogoršanja općeg stanja pojavom novih metastaza te je umjesto inhibitora tirozin kinaze započeto liječenje visokim dozama interferona.

Stanje Ivice Račana unatoč primijenjenom liječenju trajno se pogoršavalo s pojavom novih metastaza, a noćas je došlo do zatajenja vitalnih organa", navodi se u izjavi koju je u ime Liječničkog konzilija uputio doc. dr. Mirando Mrsić.