Haški tribunal
0

Izjašnjavanje Ratka Mladića o krivnji po trećoj izmjeni optužnice

FENA
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala (Foto: AP)
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala (Foto: AP)
Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak poslijepodne pred Haškim tribunalom izjasnit će se o krivnji po trećoj izmjeni optužnice. Tim je u optužnicu dodan zločin u selu Bišina u BiH u kojem su srpske snage 1995. ubile više od 30 muslimanskih muškaraca.

Ratko Mladić je optužen za genocid u BiH, višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za držanje pripadnika kao taoce.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz prošlog mjeseca je najavio kako bi tužilaštvo moglo odustati od nekih optužbi protiv Mladića kako bi se ubrzao sudski proces koji se vodi protiv njega.

Pred Haškim tribunalom u četvrtak poslijepodne održat će se i redovna statusna konferencija u predmetu Hadžić.

Bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba optužen je za progon hiljada i ubistvo stotina Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tokom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su i zlostavljanja, razaranje i pljačka. On je tokom rata prvo obavljao dužnost predsjednika vlade samoproglašene SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema a nakon toga bio je i predsjednik tzv. RSK.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda. Uhapšen je 20. jula u Srbiji nakon sedam godina bijega.