Brojne kontroverze
0

Izgradnja džamije na 13 spratova u blizini WTC-a

Sarajevo-x.com
Dvije muslimanske organizacije udružile su se u namjeri da naprave džamiju i kulturni centar na Manhattanu u 13-spratnoj zgradi uništenoj u napadu na Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Neki u tome vide priliku da se premosti kulturna razlika i da će džamija biti u službi mirnim vjernicima, dok je drugi posmatraju kao bolni podsjetnik na religijski ekstremizam, koji im je oduzeo voljene osobe.

Projekat je ove sedmice dobio odobrenje utjecajnih lokalnih lidera. Ipak, neke od porodica žrtava napada bijesni su zbog toga će objekat biti izgrađen tako blizu mjesu pogibije njihovih najdražih.

"Ne sviđa mi se ta ideja. Nemam predrasude, ali je preblizu mjestu gdje su poginuli članovi naših porodica", rekla je Evelyn Pettigano, koja je u napadu u Svjetski trgovinski centar izgubila sestru.

Međutim, prema riječima Daisy Khana, člana organizacija koje rade na projektu gradnje džamije, postoji potreba za otvaranjem nove džamije zbog povećanja broja vjernika, koji pohode obližnju džamiju, koja je otvorena samo jednom sedmično.

"Kao muslimani i Amerikanci osjećamo obavezu da učestvujemo u obnovi Manhattana", rekao je Khan.

Projekat, radnog naziva "Cordoba House" je u srijedu predstavljen finansijskom komitetu lokalne zajednice, koju čine utjecajni posjednici nekretnina na Manhattanu. Iako ta agencija nema autoritet nad tim šta može biti izgrađeno a šta ne, njihova uloga ključna je u dobijanju podrške stanovnika tog područja, piše AP.

Odluka o gradnji islamskog centra izazvala je ogorčenje onih kojih su u napadima izgubili najmilije.

"Pretpostavljam da se ti ljudi neće okupljati u džamiji kako bi planirali novi napad", rekla je Anita LaFond Korsonsky, koja je izgubila sestru.

Ipak ima i onih koji daju podršku izgradnji džamije.

"Nisu svi muslimani teroristi. I oni su ginuli 11. septembra. Ovo je veliki gest koji će pokazati da nismo svi puni mržnje", rekao je Marvin Bethea, medicinski radnik, koji je doživio trovanje tokom napada, a danas pati od PTSP-a i astme.