Svijet
98

Izgrađeno autentično Mevlanino selo u Afganistanu, rodnom mjestu sufijskog učenjaka

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) ponovno je u autentičnom izgledu izgradila Mevlanino selo u sjevernom afganistanskom gradu Belhu, rodnom mjestu pjesnika, teologa i sufijskog učitenja Dželaludina Rumija, poznatog i pod imenom Mevlana.

Projekat obuhvata restauraciju Mevlanine rodne kuće, medrese u kojoj je predavač bio njegov otac Sultanul-Ulema Behauddin Veled, po kojem medresa i nosi ime, te 28 kuća u koje će biti useljeno isto toliko porodica koje su i ranije živjele u starom selu.

Tokom posjete gradilištu, na kojem su radovi u završnoj fazi, šef TIKA-inog Ureda za centralnu Aziju i Kavkaz Cetin Kurtoglu je za AA kazao da je Mevlanino selo jedinstven projekat i da će afganistanske porodice koje će u njemu živjeti imati moderne kuće, ali i autentičnog izgleda.

Istaknuto je da je TIKA u Afganistanu, kao i u drugim prijateljskih zemljama širom svijeta i ranije uradila hiljade projekata, a da su svi ti projekti pokazatelj prijateljstva i bratstva turskog naroda.

Ukazujući na velike probleme sa kojima se Afganistan suočava, Kurtoglu je kazao da TIIKA posebnu pažnju posvećuje projektima pomoći u razvoju obrazovanja u toj zemlji.

Selo krasi i 29 bunara, dobra infrastrukturna mreža, mesdžid, zidine i ulazna kapija u selo.