Dvoje poginulih, 223 povrijeđeno
0

Izgorio hotel s pet zvjezdica u proslavi kineske Nove godine

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Dvije osobe su poginule, a najmanje 223 povrijeđene u požarima izazvanim vatrometom tokom proslave kineske lunarne Nove godine. Također, zbog vatrometa je izgorio hotel sa pet zvjezdica na sjeveroistoku Kine, u gradu Shenyangu.

Kako je javila agencija Xinhua, vatrogasci su imali probleme jer su šmrkovima mogli doseći visinu od 50 metara, a zgrada je visoka 219. Hotel je uništen, ali povrijeđenih tu nije bilo. Inače, tokom novogodišnje proslave zabilježeno je 160 požara širom Kine, u kojima su i poginule dvije osobe.

Kinezima je lunarna Nova godina najvažniji praznik. Riječ je o porodičnom okupljanju koje podrazumijeva najveće svjetske godišnje migracije. Očekuje se da će oko 230 miliona ljudi putovati vozom od kraja januara do 27. februara, oko 30 miliona će putovati avionom, a još milioni će ići autobusima.

Za mnoge Kineze, lunarna Nova godina, također poznata kao Praznik proljeća, jedina je prilika da posjete rodni kraj i vide porodicu i familiju. Kineske porodice njeguju tradiciju i zajedno slave praznike, kad god to mogu.

Najvažniji dio festivala je "zajednička večera", u novogodišnjoj noći. Dok jedu tradicionalnu prazničnu hranu poput tjestenine, ribe i knedli, Kinezi su okupljeni oko televizora i gledaju "Gala noć Praznika proljeća", koja uključuje nastupe estradnih umjetnika i poznatih osoba. To je najgledaniji TV show u posljednjih više od 20 godina u Kini. Na vrhuncu vladavine Maoa 1970-ih, zabranjena je upotreba vatrometa jer je okarakterisan kao bacanje novca. Sad se vatromet opet vratio, a i prije dvije godine je upravo vatromet bio uzrok požara u kojem je izgorio hotel u centru Pekinga. U ponoć 3. februara, na obilježavanju novogodišnje noći, vatromet je pretvorio dijelove Pekinga u "ratne zone". Prema lokalnom vjerovanju, vatromet tjera čudovišta i zle duhove.

Inače, 2011. je označena kao godina zeca, a astrolozi predviđaju da bi "globalna situacija mogla dovesti do ozbiljnih političkih promjena i globalne nesreće". No, naprimjer, majstor za feng shui, Joseph Wong, je puno optimističniji. On smatra da će 2011. biti bolja od prošle godine. Međutim, i on je kazao da bi u augustu i septembru moglo doći do određenih promjena na tržištu, tako da se Kinezi spremaju za godinu preokreta, javio je CNN.