Svijet
0

Izdata potjernica za Al-Sadijem Gadafijem

FENA
Al - Sadi Gadafi (Foto: Reuters)
Al - Sadi Gadafi (Foto: Reuters)
Interpol je u četvrtak stavio na svoju listu najtraženijih ljudi sina svrgnutog libijskog čelnika Muamera Gadafija, Al-Sadija, i saopćio je da je on posljednji put viđen u Nigeru.

Međunarodna policijska agencija navodi u saopćenju da je izdala takozvanu crvenu potjernicu za Al-Sadi Gadafijem, na osnovu zahtjeva Nacionalnog prijelaznog vijeća, opozicijskog pokreta čiji su borci svrgnuli Gadafija prošlog mjeseca, prenosi AP.

Ovo je prvi put da je Interpol izdao takvu potjernicu na zahtjev libijske postgadafijevske grupe.

Interpol je saopćio da je potjernica zasnovana na optužbama da je Al-Sadi Gadafi (38) zloupotrebio državnu imovinu i bio je umiješan u "oružane prijetnje" dok je predvodio Nogometni savez Libije.

On je također bio zapovjednik specijalnih snaga, pod sankcijama UN-a, i zbog komandovanja specijalnim jedinicama koje su vršile represiju nad demonstrantima.

Al-Sadi i ostali Gadafijevi lojalisti prešli su u Niger u ovom mjesecu nakon napredovanja pobunjenika prema područjima pod kontrolom lojalista.

Interpol je zatražio od vlasti u Nigeru i okolnim zemljama - i od zemalja koje imaju direktne letove za Niger - da nadziru i uhapse Gadafija "s namjerom da ga vrate u Libiju" radi krivičnog progona.

Interpolove crvene potjernice imaju najveću težinu među zemljama članicama te organizacije. Potjernice ne prisiljavaju zemlje da predaju osumnjičene, ali snažno apeluju na njih da to učine. Zemlje koje ignorišu takve potjernice mogu se naći pod pritiskom međunarodne zajednice.

Interpol je već izdao crvene potjernice za Muamerom Gadafijem i njegovim sinom Saifom al-Islamom na osnovu zahtjeva Međunarodnog krivičnog suda. Obojica su optuženi za zločine protiv čovječnosti.

Boravište Muamera Gadafija još je nepoznato. Libijski novi čelnici saopćili su u srijedu kako vjeruju da bi se on mogao kriti u južnoj pustinji pod zaštitiom tuareških boraca, dok su dvojica njegovih ostalih sinova u gradovima pod opsadom revolucionarnih snaga u drugim krajevima Libije.

Gadafijeva supruga i kćerka pobjegle su u susjedni Alžir.