Svijet
0

Izborna komisija u Zimbabveu traži više vremena

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Advokati izborne komisije u Zimbabveu potvrdili su u srijedu da prebrojavanje glasova nakon predsjedničkih izbora provedenih 29. marta nije završeno i zatražili od suda da odbaci zahtjev opozicije za trenutno objavljivanje rezultata.

Pokret za promjene je u petak zatražio od suda da primora izbornu komisiju da objavi rezultate predsjedničkih izbora, koji su 11 dana poslije prebrojavanja nepoznati. Advokati stranke su naveli da nema nikavog razloga da se odgađa objavljivanje rezultata jer su bili oglašeni na svakom biračkom mjestu, dan poslije izbora.

Komisija je objavila rezultate izbora, nakon kojih je stranka predsjednika Roberta Mugabea prvi put izgubila većinu u predstavničkom domu.

Opozicija se plaši da odgađanje služi dobijanju vremena kako bi režim napravio strategiju kako da ostane na vlasti, javio je AFP.

Pravni zastupnik zimbabveanske izborne komisije izjavio je u srijedu kako će biti "opasno" za Vrhovni sud da naredi objavljivanje rezultata predsjedničkih izbora, javio je Reuters.

George Chikumbirike, pravni zastupnik Izborne komisije Zimbabvea, odbio je reći sudiji Tendai Ucheni koliko dugo će toj komisiji trebati vremena da pripremi objavu rezultata, tvrdeći kako je to privilegirana informacija koju će Komisija objaviti kada bude spremna.

"Bilo bi opasno, po mom mišljenju, dati takvo naređenje jer ne bi bilo valjano zbog vanjskih faktora koji bi onemogućili Komisiji da odredi koja je stranka preuzela kontrolu", izjavio je Chikumbirike, ne pojašnjavajući dodatno tu tvrdnju.