Svijet
0

Izbori u Zimbabveu: Mugabe priznao poraz

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe priznao je svojoj porodici i savjetnicima da je izgubio najvažnije izbore tokom svoje 28-godišnje vladavine, javile su u četvrtak južnoafričke poslovne dnevne novine Business Day.

Mugabe je izgubio kontrolu nad parlamentom prvi put od stjecanja nezavisnosti u 1980., a opozicioni Pokret za demokratske promjene (MDC) također je saopćio da je on izgubio na predsjedničkim izborima prošle subote i da bi trebao priznati poraz, javio je Reuters.

Business Day je javio da je Mugabe privatno priznao poraz i da razmišlja treba li se natjecati u drugom krugu predsjedničkih izbora jer lider MDC-a Morgan Tsvangirai nije uspio osvojiti natpolovičnu većinu glasova.

"Mugabe je priznao najbližim savjetnicima, vojnim, policijskim i obsvještajnim šefovima. On je također poručio porodici i ličnim savjetnicima da je izgubio na izborima", naveo je Bussines Day riječi neidentifikovanog izvora.

Novine pišu da tvrdolinijaši u Mugabeovoj vladi žele od njega da nastavi natjecanje do kraja, ali da lični savjetnici i porodica žele da Mugabe odustane.

Vladajuća stranka ZANU-PF i Mugabeov portparol nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Mugabe, poznat po oštroj i prkosnoj retorici, nije viđen u javnosti od izbora.

U konačnim rezultatima izbora za donji dom parlamenta, MDC je dobio 99 mjesta, dok je Mugabeov ZANU-PF dobio 97 mjesta, a njegova otcijepljena frakcija MDC 10. Jedan nezavisni kandidat osvojio je mjesto u parlamentu.

Rezultati za gornji dom parlamenta, Senat, bit će objavljeni uskoro.

Nikakvi zvanični rezultati nisu objavljeni za predsjedničke izbore.

Okrivljen za ekonomski kolaps svoje nekada prosperitetne zemlje, Mugabe je suočen s rastućim nezadovoljstvom najvišom svjetskom inflacijom od 100.000 posto, praktično bezvrijednom valutom i teškim nestašicama hrane i goriva.

Opozicija i međunarodni posmatrači tvrde da je Mugabe lažirao prethodne predsjedničke izbore u 2002. Neki analitičari, međutim, tvrde da je nezadovoljstvo svakodnevnim teškim životom toliko snažno kako on ne bi mogao namjestiti izborne rezultate a da ne riskira velike narodne nemire.

MDC tvrdi da je Tsvanfgirai osvojio 50,3 posto glasova na predsjedničkim izborima, a Mugabe 43,8, sudeći po njenim vlastitim računicama.